Google+
Achtergrond

Uitleg Smaakprofiel

De bepaling van jouw smaakstijl komt niet zomaar tot stand. Hier zit een wetenschappelijk bewezen theorie achter van smaakprofessor dr. Peter Klosse. Deze theorie gaat over smaakstijlen en beschrijft een visie op het combineren van wijnen en gerechten. Hoe werkt dat nou?

Smaken of proeven?
Smaak is subjectief, dat hoor je vaak genoeg. Je vindt iets lekker of niet. Eigenlijk gaat het dan niet om smaak, maar om de voorkeur voor iets. Je hebt het dan over proeven en niet over de smaak zelf. Smaak is volgens Dr. Klosse een producteigenschap, net als kleur bijvoorbeeld. Je hebt rood, blauw en groen. Dat is een gegeven. Maar de een vindt blauw mooi, de ander groen. Dat is jouw voorkeur. Daarom is niet smaak maar proeven bij uitstek subjectief. Smaak kan daarentegen wel degelijk  objectief zijn. Dit onderscheid is belangrijk om smaak inzichtelijk en meetbaar te maken.

Meetbare smaakfactoren
In de smaaktheorie worden 3 universele factoren benoemd waarmee je smaak kunt classificeren:

- Smaakrijkdom
- Strak mondgevoel
- Filmend mondgevoel

Smaakrijkdom zegt iets over de hoeveelheid smaak of intensiteit van de smaak. Hoeveel proef je van iets. Maar ook of die smaak fris of rijp is, speelt een rol. Het smaakgehalte wordt hoger naarmate de smaak rijper is. Hoe je smaak ervaart, het mondgevoel, wordt beïnvloed door de textuur. ‘Filmend’ is een vol, romig, gevoel in jouw mond. Dat krijg je bijvoorbeeld van room, suiker of boter. Een ‘strak’ mondgevoel is een beetje stroef en samentrekkend, zoals bijvoorbeeld bij het eten van citroen.

Jouw smaakstijl
Het mooie is dat je zo voor elke smaak de smaakrijkdom en het mondgevoel kunt vaststellen. Dat geldt ook voor wijn. Wij classificeren onze wijnen op basis van deze smaakfactoren in acht verschillende smaakstijlen. Van licht tot krachtig tot prikkelend. Maar daarover later meer. Door middel van onze smaakstijl test, komen we jouw favoriete smaakrijkdom en mondgevoel, en dus jouw favoriete smaakstijl te weten. De uitkomst van die test beelden we vereenvoudigd uit met behulp van een druiventros. 

 
Iedereen heeft één favoriete smaakstijl, in dit voorbeeld Rond. Die kleur druiven hangt bovenin de tros. Daarnaast vind je wijnen uit een paar andere stijlen ook lekker, op basis van je antwoorden uit de smaaktest. Die stijlen liggen in de buurt van je hoofdstijl Rond, in dit voorbeeld Krachtig (2 donker gekleurde druiven) en Gebalanceerd (1 druif onderaan tros). Door jouw smaakstijl combinatie te koppelen met onze wijnen, kunnen we daardoor een selectie speciaal voor jou aanbieden.

De druiventros is altijd zichtbaar bij de wijnen, en met je muis kun je over de verschillende druiven gaan om te zien welke smaakstijlen combi je hebt. Uiteraard kan je uiteindelijke keuze ook nog afhangen van jouw voorkeur voor een bepaalde streek, druif of budget. Maar onze selectie bevat zonder uitzondering wijnen die echt bij jouw passen.


Smaakstijlen kubus

Bovenstaande druiventros is een vereenvoudige weergave van het wetenschappelijke model waarop onze smaakstijl aanpak is gebaseerd, de smaakstijlen kubus. Er gebeurt namelijk een heleboel op de achtergrond in ons systeem, als jij de test hebt gedaan. Het komt erop neer dat wij met behulp van een zelf ontwikkeld algoritme jouw uitkomst van de test in de kubus positioneren. Daaruit kunnen we jouw combinatie van smaakstijlen benoemen. Er zijn acht verschillende smaakstijlen.

Smaakstijlen
De acht verschillende smaakstijlen in de kubus staan voor:

1 – Gebalanceerd
Wijn die niet té is, dus niet te zuur, niet te zoet en niet te droog. Kortom, lichte wijnen.

2 – Rond
Harmonische wijnen, die naar zacht, rijp fruit proeven. Wijn die soms kort op hout heeft gelegen bij de wijnboer, maar vaak ook niet. Toegankelijke wijn met een mooie, zachte smaak.

3 – Licht
Wijnen die best wat zuur mogen hebben.  Maar ook een pittige, frisse wijn. Gewoon een lekkere wijn die je kan doordrinken en bij veel gerechten past.

4 – Fris
Frisse en opwekkende wijnen. Wijnen die niet op hout zijn bewaard of een rijke fruitsmaak hebben. Veel witte wijnen dus, maar ook een glaasje licht rood mag best.

5 – Krachtig
Dit zijn wijnen met karakter. Wijnen met tannine, waar jouw mond een beetje van samentrekt. Strakke wijnen met een mooie houtsmaak, krachtig in de mond. Geen laffe wijntjes, maar ruige jongens dus

6 – Vol
Volle, vaak zoetere wijnen. Wijnen waarvan de geur bij het openen van de fles erin knalt. Mooi gekleurde wijn met veel rijp fruit. Denk aan een stormachtig najaar, opgekruld voor een brandende open haard.

7 – Stevig
Dit zijn stevige, pittige wijnen. Wijnen die in houten vaten hebben gerijpt. Waar je bij iedere slok weer iets nieuws proeft. Denk overigens niet alleen aan rood. Er zijn ook stevige, witte wijnen die hieraan voldoen.

8 – Opwekkend
Frisse wijnen die prikkelen, met name door koolzuur. Karakterwijnen met een uitgesproken smaak. Niet alleen bubbels zoals Champagne, Prosecco of Cava, maar ook stille wijnen met veel zuren.

Vind ik wijnen buiten mijn smaakstijl dan niet lekker?
De wijnen uit jouw smaakstijl passen het best bij jouw, omdat ze voldoen aan jouw antwoorden uit de smaaktest. Dat betekent niet dat je wijnen uit de andere smaakstijlen moet negeren. Integendeel, vrijwel iedereen behoort nooit helemaal tot één smaakstijl. Zoals gezegd heb je een favoriete smaakstijl, en een of meerdere stijlen die daarbij in de buurt komen. Je kunt zelfs wijnen uit een andere stijl die dicht bij jouw eigen smaak valt lekkerder vinden dan wijnen uit jouw eigen smaakstijl. Dat komt door de kubus en de precieze positionering van jouw smaak. Die ligt soms dicht tegen de grens van andere smaakstijlen. Maar, wijnen uit aangrenzende smaakstijlen moet je zeker ontdekken. De kans is namelijk groot dat je deze ook erg lekker zult vinden.

Je leert jouw smaak steeds beter kennen
Je kunt in het overzicht bij de uitkomst van de smaaktest zien tot welke smaakstijl al onze wijnen behoren aan de hand van de bijpassende icoontjes. Zo kun je lekker experimenteren met jouw smaak. Door bewust te leren proeven wat je proeft, ga je smaken vanzelf beter begrijpen. Een ware ontdekkingsreis dus.

En wij leren jou steeds beter kennen
Door je eigen wijn aankopen bij Just For Friends vervolgens weer te beoordelen "leert" ons systeem jouw smaakvoorkeur steeds beter te bepalen. Hierdoor kunnen we jouw smaak echt op maat maken.

Kortom, laat je verrassen. Vanaf nu altijd een lekkere wijn, maar dan niet omdat hij zo duur is, maar omdat hij bij jouw past.

Meer informatie
Wil je meer informatie over de theorie van dr. Peter Klosse, klik dan op deze pdf voor meer informatie.