Google+
Achtergrond

Wijn drinken of bewaren


Wie wat bewaart, die heeft wat. Maar geldt dat ook voor wijn? Veel wijnen die je koopt, kun je het beste binnen een jaar drinken. Zinloos om te bewaren, want hij wordt er niet beter op. De fruitige smaak verdwijnt en in het ergste geval hou je een zure bom over die je zelfs niet meer als kookwijn kan inzetten. Slechts een kleine hoeveelheid wijnen wordt beter van bewaren. Wijnen met veel zuren zoals Riesling , met veel tannines zoals een Barolo of mooie Bordeaux of natuurlijk dé bewaarwijn bij uitstek: vintage port. Maar ook zoete dessertwijnen die veel restsuiker hebben, zoals een Sauternes of Coteaux du Layon uit de Loire worden vaak nog beter als ze een tijdje mogen rusten. Wat al deze wijnen gemeen hebben is de prijs. En die is niet goedkoop.

Maar, wellicht heb je een mooi partijtje Bordeaux op een veilingsite gescoord, of heb je zoveel leuke wijntjes cadeau gekregen dat wekelijks consumeren je volgens Jellinek als verslaafd zou definiëren. Je hebt een stukje kelder over en in plaats van opslag voor al die nutteloze TellSell fitness apparaten die je met goede voornemens ooit hebt aangeschaft, wil je liever die wijn bewaren. De meest perfecte kelder om wijn te bewaren is donker en koel want licht kan een wijn afbreken en warmte laat de wijn te snel rijpen. Wijn voelt zich het lekkerst bij een constante temperatuur van een graadje of tien. Warmer kan, maar het allerbelangrijkste is dan geen al te grote schommelingen in temperatuur. En als het onderin je huis ook nog een beetje vochtig is, dan ben je koning en klaar om die wijnvoorraad aan te leggen. Droge lucht is namelijk niet goed voor de kurk in de fles.


Inderdaad, de meeste bewaarwijnen worden nog steeds afgesloten met een kurk, die er voor zorgt dat er van alles in de fles gebeurt tijdens het bewaren wat de wijn beter maakt. Gevaar van kurk is echter dat de wijn om kan gaan en muf gaat ruiken en smaken. Eigenlijk een beetje raar dat een eeuwenoude uitvinding nog steeds wordt toegepast, als je de technologische vooruitgang in de wijnwereld bekijkt. Zie hier de opmars van de schroefdop of Stelvin dop. Kort door de bocht is wijn met schroefdop bedoeld om jong te drinken. Toch zijn er steeds meer onderzoeken in Australië en Nieuw-Zeeland, de pioniers van de schroefdop, die aantonen dat wijn zich nog wel degelijk op de fles ontwikkelt met schroefdop. Kurk of schroefdop, het kostbare vocht zal in elk geval een paar jaar in je wijnkelder moeten liggen om de gewenste ontwikkeling van smaken en structuur te krijgen.

Geen kelder? Geen nood. Als je poen hebt laat je een zogenaamde ‘spiral cellar’ maken, een soort van prefab betonnen cilinder waarin een wenteltrap hangt, omringd door vele vakken waar je wijn in kan leggen. Lekker indruk maken op je bezoek als je plots het luik in de woonkamervloer opentrekt en een flesje gaat halen. Toch iets teveel Silence of the Lambs voor je? Je kunt de wijn ook in een kast onder de gangtrap leggen mits niet te warm, of een profi klimaatkast kopen met verschillende klimaatzones. Die dingen zijn prijzig, maken best wat herrie maar wel altijd je wijn perfect op temperatuur. Zeer handig als bewaren toch niet je sterkste punt blijkt.


Terug