Google+
Achtergrond


Meten is weten moeten ze in het Australische Adelaide hebben gedacht. Voor het eerst hebben ze daar onlangs een database gebouwd van alle wijngebieden en verbouwde druiven die er zijn. Voor de cijferneukers onder jullie, het gaat om data uit 44 landen, opgesplitst in 521 wijnregio’s en 1271 verschillende druivensoorten. Bij elkaar goed voor 99% van de wereldproductie van wijn. Spanje, Frankrijk en Italië vormen daarbij al jaren de top-3, met opgeteld 54% van de wereldproductie.

Het project levert veel waardevolle informatie op, maar we zullen ons hier beperken tot de hamvraag: welke druiven heersen wereldwijd? Jarenlang domineerde de druif Airén de wijngaarden. Eerlijk zeggen als je daar al eens van had gehoord. Onbekend dus en eigenlijk ook alleen maar in Spanje te vinden en dan vooral in de streek La Mancha. Dikke schil, veel sap, neutrale smaak en weinig liefde nodig. Ideaal zou je zeggen, alleen niet om goede wijn van te maken. In de brandende zomerhitte van het Spaanse binnenland werd de Airén dan ook enkel gebruikt om brandy van te maken. De wijnboeren die toch probeerden wijn te maken produceerden laffe witte wijn die voor enkele peseta’s onderin het Spaanse supermarktschap oud lag te worden en de landsgrens nooit passeerde. Door de verbeterde wijnbouwtechnieken zie je tegenwoordig echter steeds meer drinkbare witte wijn van Airén.

Terug naar het Australische lijstje. Dé druif die momenteel wereldwijd het meest is aangeplant in wijngaarden is… Cabernet Sauvignon.  Ongeveer 300000 hectare, dat is drie keer zoveel als 20 jaar geleden. De van oorsprong Franse variëteiten zijn sowieso populair, want ook Merlot is de Airén druif voorbijgestreefd en staat op nummer 2. Dé druiven uit de Bordelais heersen dus in de wijnwereld en dat komt met name door veelvuldige aanplant in de Nieuwe Wereld (Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, etc). 

Door deze internationalisering van druiven bestaat het risico dat er veel wijnen met dezelfde stijl op de markt komen, Cabernet en Chardonnay bijvoorbeeld willen bijna overal wel groeien. Tenzij wijnboeren zich bewust worden van hun unieke lokale terroir om zich te onderscheiden, ook al is het dezelfde druif. Een intense Cabernet Sauvignon uit de rode aarde van het Australische Coonawarra krijg je nergens anders zo gemaakt, net als een beendroge Chablis.


Wat is nog opvallend? De Syrah of Shiraz druif is in de afgelopen decennia het sterkst gegroeid, samen met de Spaanse Tempranillo druif.  Die laatste is tegenwoordig zelfs in Thailand en Myanmar te vinden, landen die je eerder met stranden, boeddhisme en protesten associeert dan wijn. Nog meer trivia: er worden voor het eerst ook meer rode wijndruiven geplant dan witte wijn.

Voor de volledigheid nog even de complete top-10 van meest aangeplante druiven wereldwijd (2010):

1- Cabernet Sauvignon
2- Merlot
3- Airén
4- Tempranillo
5- Chardonnay
6- Syrah/Shiraz
7- Garnacha Tinta/Grenache Noir
8- Sauvignon Blanc
9- Trebbiano Toscano
10- Pinot Noir

Voor de Trebbiano Toscano geldt overigens hetzelfde verhaal als de Airén, deze wordt ook veel gebruikt voor het maken van brandy. In Frankrijk heet deze druif Ugni Blanc en wordt hij hoofdzakelijk gebruikt voor Armagnac en Cognac.

Mocht je meer willen weten en door de bulk aan cijfers heen kunnen kijken:

http://www.adelaide.edu.au/wine-econ/databases/winegrapes

Per vinum cantus!

Luc Giezenaar


Terug