Google+
Achtergrond

Zonder sulfiet gaat het niet?


Je hebt vast wel eens op een wijnetiket de term ‘bevat sulfieten’ in het Nederlands of andere taal gelezen. En toch gewoon dat lekkere glas wijn opgedronken? Of kwam er lichte twijfel of dit wel goed is voor je gezondheid? Contains sulfites, er zijn weinig woorden die zoveel misverstand losmaken onder wijndrinkers. Het zit alleen in heel goedkope wijn, biologische wijnen bevatten geen sulfiet, nieuwe wereld wijnen worden zonder gemaakt, van sulfiet word je ziek, etc. De lijst met borrelweetjes is lang.

Laten we er gelijk maar vol in knallen: in alle wijn zit sulfiet. Maar ook in vruchtensap, pizza, chips, en nog tal van andere producten die je regelmatig naar binnen werkt. Vaak in een veel hogere dosis dan wijn. Waarom de combi wijn en sulfiet telkens onterecht de discussiefora haalt blijft gissen. Daarom een bescheiden poging om duidelijkheid te scheppen.

Toegevoegd sulfiet
Bij wijn gaat er eigenlijk om of sulfiet is toegevoegd. Want daar zit het verschil, tussen van nature aanwezige sulfiet en toegevoegd sulfiet. Bij het gistingsproces van suiker naar alcohol komt vanzelf een beetje sulfiet vrij, dit is van nature altijd aanwezig in wijn. Gelijk het Asterix & Obelix dorpje in het Romeinse Rijk, is er een kleine groep boeren in wijnland dat zogenaamde ‘vins naturels’ op de markt brengt. Dit zijn natuurwijnen waar de boer zo min mogelijk ingrijpt in het proces van het wijn maken. Hier wordt dan ook geen sulfiet toegevoegd. Maar dat is vooralsnog een verkoopniche die je met een loep moet zoeken.  Daarom houden we gemakshalve de stelling aan dat alle gangbare wijn toegevoegd sulfiet bevat. Dus ook hele dure, biologische of van ver weg.


De wijnmaker beïnvloedt dus het productieproces door nog extra sulfiet aan wijn toe te voegen. Waarom? Simpel, sulfiet werkt namelijk antibacterieel en gaat bederf van de wijn tegen. Bovendien zorgt het stofje als antioxidant ervoor dat wijn minder gevoelig wordt voor zuurstof. Geen wonder dat sulfiet een populair maar tevens onmisbaar conserveringsmiddel is in de wijnwereld. Wijn maken is al verdomd lastig op zichzelf en als boer wil je niet het risico lopen dat je klant denkt dat hij in de paardenpoep is gestapt of aan een glaasje azijn nipt, als hij jouw wijn ontkurkt. Een dappere enkeling zal dit nog tegen beter weten in ‘goût de terroir’ noemen, maar mikt stiekem na zoveel stoerheid waarschijnlijk de fles in de gootsteen.

Wettelijke norm
Ook waar: te veel sulfiet is slecht voor je. Vooral astmapatiënten kunnen het er zwaar benauwd van krijgen. Decennia geleden zat er behoorlijk wat sulfiet in wijn, maar inmiddels zijn er strenge wettelijke normen die de maximale hoeveelheid sulfiet bepalen, waarbij witte wijn overigens meer mag bevatten dan rode wijn. Doordat wijnboeren slimmer zijn geworden en hun technieken om wijn te maken zijn verbeterd, zit er in de meeste wijn tegenwoordig veel minder dan de wettelijk toegestane norm. Het zou daarom veel interessanter zijn om te weten hoevéél sulfiet er in een fles wijn zit. Want hoe noodzakelijk sulfiet ook lijkt, hoe minder is nog altijd hoe beter.  

Het zal nog wel even duren voordat het etiket meer gaat verklappen dan dat er sulfiet in zit en je niet zwanger moet drinken. Tot die tijd gewoon zorgenvrij die fles blijven openen en delen met vrienden. Tenzij je een sulfiet-allergie hebt, maar dan is geen wijn drinken wel het minste van je problemen.

Per vinum cantus!

Luc GiezenaarTerug