Google+
Achtergrond

Prowein 2014 Duesseldorf


Bijna 10 kilometer met gemiddeld 1 promille in het bloed. Nee, wij zijn niet met tractorsnelheid aangehouden bij een provinciale alcoholcontrole. Dit zijn de cijfers van drie dagen rondlopen op de grootste en belangrijkste wijnbeurs ter wereld: de Prowein in het Duitse Düsseldorf. Ieder jaar in maart verzamelen zich tienduizenden wijnprofessionals in de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen. Meer dan vijfduizend standhouders uit alle uithoeken van de wereld presenteren in zeven grote hallen hun nieuwste wijnen en aanverwante artikelen. De een doet dat simpel met een paar flesjes op de balie en zonder franje proeven, de ander schuift hooggehakte en kortgerokte dames naar voren als eye catcher, zoals in veel Mediterrane stands. Sex sells, ook in de wijnwereld.

Politiek?
Met of zonder aantrekkelijke dames, politiek lijkt ook een rol te spelen als je bijvoorbeeld de presentatie van Spanje bekijkt. Chaos is troef in Hal 4 bij het grootste land op het Iberisch schiereiland, waar de autonome regio’s zich elk apart presenteren. Kleine buurman Portugal daarentegen presenteert zich slim als land in zijn geheel onder het ‘merk’ Wines of Portugal in Hal 2. Prachtig om te proeven van tongstrelende druivennamen als Alfrocheiro Preto en Trincadeira. Dit land is sterk in opmars en het imago van zware, goedkope bocht ligt allang achter ons.

Geen picknick
Het lijkt vakantie, overal aanschuiven en gratis wijnen proeven. Een virtuele wereldreis van Canadese Icewine naar Nieuw-Zeelandse Pinot Noir en van Engelse bubbels naar Zuid-Afrikaanse Pinotage. Maar de Prowein is hard werken. Producenten bezoeken waar je wijn van afneemt, producenten bezoeken die een interessante uitbreiding voor je assortiment kunnen zijn, lezingen bezoeken, afspraken met collega’s en tussendoor niet vergeten te eten. Als je van tevoren geen planning maakt, ben je verloren. Zo groot is het aanbod aan wijnen en zoveel valt er te zien en te proeven. Gelukkig is er een heuse Prowein app die je drie dagen lang veilig door alle events en stands loodst.


Niet voor hobbyisten
De beurs werd dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd en is bedoeld voor wijnhandelaren, horeca, wijnjournalisten, kortom iedereen die professioneel met wijn te maken heeft. Ongelofelijk om te zien hoeveel mensen hun brood verdienen met wijn. Als particulier ben je niet welkom. Toch glipt de gewone man meer dan de organisatie lief is door de aanmeldingsprocedure heen. Je herkent ze vrijwel meteen: vaak uitgerust met een toegangspasje voor slechts één dag en alle wijnen gewoon doorslikken. Niks mis mee, maar daar zijn al genoeg andere bijeenkomsten voor georganiseerd. De topper was een busje grijsbehaarde Duitsers die we in de Portugese hal tegenkwamen. Waarschijnlijk als goede klant met een horeca eigenaar meegekomen, zat de stemming er rond een uur of twee al goed in. Luidkeels en met wankele tred werd de route naar de Douro stands gezocht, je zag enkele Port producenten al wit wegtrekken bij de gedachte hier hun mooie vintage port aan te moeten verspillen.

Lopende band proeven
Hoe gaat dat proeven? Je wordt razendsnel gemonsterd via je toegangspas die om je nek hangt als je bij een stand stilstaat. Kom je drie dagen? Uit welk land kom je? Van welk bedrijf ben je? Vervolgens geef je aan wat je wil proeven. Drinken, spugen, kort commentaar leveren en door. Zo proef je op een dag makkelijk zeventig verschillende wijnen. Niet voor niets zochten we elke dag aan het eind de stands met bubbels op om licht te eindigen. Opvallend detail is dat de producenten van Nieuwe Wereldlanden over het algemeen veel vriendelijker en echt geïnteresseerd waren, terwijl ze in de Oude Wereld vaker ietwat verveeld de glazen schonken. Van die verveeldheid was overigens niets te merken als je ze ’s avonds tegenkwam in de Altstadt van Düsseldorf. De Ballerman Club was de Prowein hotspot en het recept was simpel: keihard Milli Vanilli en Nena klanken over de piepkleine dansvloer door überfoute DJ en strakgeklede vrouwen op leeftijd achter de bar, die routineus elke oververhitte man om hun vinger wonden. What happens in Düsseldorf, stays in Düsseldorf.

Voor ons was het goed om de wijnhuizen uit ons assortiment weer te ontmoeten. Niet alleen om bij te praten, maar ook om de nieuwe oogst te proeven. Gayda, Las Hermanas, Mas de la Source, Caruso & Minini, om er een paar te noemen, allemaal hebben ze weer mooie wijnen gemaakt. We zijn er trots op om hun producten tot bij jou op tafel te krijgen. Tenslotte, waren we blij dat we pas op het einde van de laatste dag de hal met sterke drank ontdekten. Anders hadden we het zeker niet overleefd. Volgend jaar van 15-17 maart zijn we er weer bij!

Per Vinum Cantus!

Luc Giezenaar


Terug