Google+
Achtergrond

Coravin: revolutie of gimmick


Wellicht heb je de naam Coravin al eens horen vallen als het over wijn ging. Een nieuw technologisch hoogstandje, dat je in staat stelt om wijnen te schenken zonder dat de kurk uit te fles gaat. En zoals zo vaak met uitvindingen, begon het allemaal in een kelder. De bedenker Greg Lambrecht had daar veel mooie wijntjes liggen, maar aangezien zijn vrouw zwanger was wilde hij niet telkens een hele fles in zijn eentje wegwerken. Wij denken dan, nodig vrienden uit als je een goede fles opent, maar Greg drinkt blijkbaar graag solo, of heeft weinig vrienden.

Naald en kurk

Hij beschrijft zichzelf als ‘medical geek’, en ziet er ook wel een beetje nerdy uit. Greg is afgestudeerd aan het beroemde MIT en werkt overdag in de medische wereld, waar hij onder andere als naaldengoeroe bekend staat. Gelukkig voor ons houdt Greg meer van wijn dan tattoos, want juist die expertise met naalden bracht hem op het idee om een apparaat te ontwikkelen waarmee je een beetje wijn uit een fles kan schenken, zonder dat je de folie en kurk verwijdert! Je zet de Coravin op de fles, duwt de naald door de kurk en haalt vervolgens een trekker over om Argon gas door de naald in de fles te spuiten, dat de fles onder druk houdt. Nu kun je wijn door de naald in een glas schenken. Als je de naald eruit haalt, sluit de elastische kurk zich weer en blijft er alleen een klein gaatje in de folie zichtbaar als spoor van het aftappen.  Dit hele ritueel is natuurlijk bedoeld om de wijn die je nog wil bewaren niet in contact te laten komen met zuurstof, wiens invloed wijn op den duur tot azijn maakt.

Een must-have voor thuis?

Tenzij je thuis graag de nieuwste gadgets wilt hebben en je portemonnee deze tic probleemloos trekt, lijkt ons de aanschafprijs van € 225 nogal fors. Maar dan ben je er nog niet want je krijgt slechts 2 Argon gas capsules erbij, die elk ongeveer vijftien keer gebruikt kunnen worden.  Een capsule kost rond de € 8, dus veel spuiten kost veel geld.  Tot slot is de Coravin op dit moment slechts leverbaar in de VS, Verenigd Koninkrijk, Canada, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Hong Kong.

Mocht er iets overblijven van je wijn dan kun je beter het restant wijn in een kleinere fles overgieten en vacuüm trekken. Blijft de wijn zeker nog weekje of zo te drinken. Maar goed, bij ons gaat de fles meestal leeg en de Coravin is eigenlijk ook niet bedoeld als bewaarsysteem, eerder als proefsysteem. Voor een wijnbar, restaurant of serieuze wijnverzamelaar lijkt het daarom de moeite waard om eentje te proberen. Niks mooiers dan dat je een oudere topwijn per glas zou kunnen proeven, in plaats van een 3-cijferig eurobiljet te moeten spenderen voor een hele fles.


Werkt het ook?

De microscoop, zoals hij ook wel wordt genoemd, wordt bejubeld door sommeliers en wijnhandelaren. Zelfs Robert Parker en Jancis Robinson zijn positief (klik hier voor eerder artikel over deze invloedrijke wijnrecensenten) en dan heb je goud in handen. Hoewel, er zijn ook kritische geluiden te horen van gebruikers die roepen dat de wijn niet meer te drinken is na enkele weken. Tijd dus voor een definitief antwoord en het Engelse Decanter komt nu met de ultieme test. Ze laten de beroemde Steven Spurrier van de 1976 Judgement of Paris wedstrijd drie wijnen uit verschillende jaargangen periodiek proeven: Chateau Lynch-Bages uit Bordeaux, Shafer Hillside Select uit Napa Valley en een 1963 vintage Port van Warre’s. Geen misselijke wijntjes, en Decanter is vooral benieuwd of de ontwikkeling van deze wijnen in de fles wordt aangetast door de Coravin. Zal de kurkentrekker verdwijnen en moeten we een nieuw woord verzinnen? ‘Kurkenlatenzitter’ bekt natuurlijk niet en Greg Lambert zelf komt niet verder dan Wine Access System.

Wij gaan in ieder geval het Decanter experiment op de voet volgen en zullen tot het eindoordeel toch weer elke fles tot de bodem genieten, met vrienden.

Klik hier voor het volledige artikel op Decanter.com.

Per vinum cantus!

Luc Giezenaar


Terug