Google+
Achtergrond

Chinese wijn: proberen of negeren?


Af en toe schenken we tussen de bedrijven door op proeverijen wel eens een Chinese wijn. Puur om de reactie van proevers te zien want vrijwel niemand heeft nog een glas uit dit immense land gedronken. Op zich vreemd, want China is qua volume wereldwijd inmiddels nummer vijf op de lijst van wijn producerende landen. Maar aan de andere kant wel verklaarbaar, want veel Chinese wijn gaat niet de grens over en glijdt miljoenen dorstige Chinese kelen binnen. Volgens een studie van International Wine & Spirits Research (IWSR) is China ergens in 2016 het tweede grootste land ter wereld qua wijnconsumptie.  Dat zou neerkomen op ongeveer 3 miljard flessen. Duizelingwekkend veel, maar omgerekend per hoofd van de bevolking ‘slechts’ 2 flessen de man/vrouw per jaar.

Chateau Chinoise

Niet alleen wijn drinken gaat hard, ook de wijnbouw in China ontwikkelt zich in Formule-1 tempo. Er wordt op grote schaal gebouwd, zelfs heuse Franse chateau’s worden nagebouwd om het wijngoed een Europees aanzien te geven. Lego voor volwassenen. Bij Chateau Dynasty zelfs inclusief een kopie van de glazen piramide van het Louvre. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht. Frankrijk is sowieso het land waar alles om draait volgens de Chinezen als het op wijn aankomt. De topwijnen uit Bordeaux en nu Bourgogne worden en masse naar China getransporteerd. Bejing en Shanghai wedijveren met New York en London als exportbestemming. De groep serieuze drinkers en verzamelaars in Azië neemt razendsnel toe. Maar goed ook, want als je tafelgenoot in een bling-bling tent in Hong Kong doodleuk een fles Leroy Musigny Grand Cru (toch voor een slordige vierduizend euro op de kaart!) mixt met cola omdat de wijn niet zoet genoeg is, breekt je als wijnliefhebber toch lichtelijk het zweet uit.

Fake

Dat zweet parelt overigens ook vaak op de voorhoofden van verzamelaars of taxateurs bij veilinghuizen. Het geilen op merknamen en navenante prijzen in China zorgt er namelijk voor dat er veel valse topwijnen daar in de handel komen. Volgens de Chinese nieuwszender CTV is 50% van alle verkochte wijn in China fake, en voor tophuizen als Chateau Latour en Chateau Lafite uit Bordeaux, maar ook het Australische Penfolds Grange zou dit zelfs wel eens 90% kunnen zijn! Lege flessen van het bekende topspul worden vaak verzameld en afgevuld met goedkope bulkwijn, en kassa. Een miljoenenbusiness. Griekse toestanden daarom in Chinese toprestaurants als ze de lege flessen topwijn met opzet kapot gooien, om te voorkomen dat ze weer ergens in de handel opduiken gevuld met bocht. Australië, na Frankrijk de tweede grootste wijnexporteur naar China, voorziet kwaliteitswijnen richting China tegenwoordig met een label dat track & trace van de wijnen mogelijk maakt. Flesje uitlezen met je smartphone en je weet gelijk wat je koopt.

Koppijnwijn

Terug naar de Chinese wijnen. Hoewel, Chinese wijnen. Er wordt nog steeds vooral bulkwijn uit Spanje, Zuid-Afrika en Chili gebruikt en als Chinees product verkocht. Veel van deze wijnen is gewoon niet lekker. En de wijn die van veelal inheemse druiven wordt gemaakt is vaak het resultaat van kunst en vliegwerk in de kelder. Suiker toevoegen voor meer alcohol (chaptaliseren), zuurgraad kunstmatig verhogen, gecultiveerde gisten voor geur en smaak, extra ingrediënten als Arabische gom of glycerine voor meer body, etc. Kortom, alle toeters en bellen qua vinificatie worden uit de kast gehaald en bij gebrek aan goede regelgeving mag het allemaal.


Rood regeert

Alle wrange shit die vele Chinezen nu drinken ten spijt, zal het volgens vele kenners, waaronder de in een eerdere post beschreven guru Jancis Robinson, niet lang meer duren voordat China topkwaliteit maakt. Met een hechte voorliefde voor Bordeaux en dankzij de miljoenen die chateaus uit Bordeaux in China pompen ter promotie, is het niet zo gek dat Cabernet Sauvignon en Merlot steeds meer worden aangeplant. Waar wij vaak een Pinot Gris uit de Elzas of een Australische Riesling bij Chinees drinken, vinden de meeste Chinezen gek genoeg dat wijn rood moet zijn.

Anti-wijn klimaat

Door de gigantische grootte van het land zijn er veel verschillende bodemtypes, waardoor je ook veel verschillende druivensoorten zou kunnen proberen. Alleen wil het klimaat niet echt meewerken voor wijnbouw. Landklimaat met extreme temperatuurverschillen in het binnenland en moessons aan de kust. Extreme hitte, kou en regen, dan moet je een goed plekje zien te vinden voor je wijngaarden. Het schiereiland Shandong in Oost-China lijkt zo’n plek. Dicht aan zee, dus niet te koud, maar wel weer het gevaar van schimmelziektes in voor- en najaar door de vochtigheid. Hier startte ChangyU Pioneer Wine Company een van de eerste wijnbedrijven. Pioniers die heel slim Westerse wijnhulp zochten en vonden bij Lenz Moser, een legendarische naam uit de Oostenrijkse wijnwereld.

Ningxia

Samen plantten ze bijvoorbeeld 340 hectare Vidal druiven bij de grens met Noord-Korea en Rusland om ijswijn te maken. Gevolg: het aantal flessen gebottelde ijswijn verdubbelt hierdoor in één klap! Tegenwoordig verbouwen ze ook in de provincie Ningxia in West-China, niet ver van Mongolië en de Gobi woestijn. Om je een idee te geven, de oppervlakte aan wijngaarden hier is net zo groot als geheel Nieuw-Zeeland. Op 1100 meter hoogte, veel zon door het woestijnklimaat dus zonder irrigatie uit de Gele rivier kansloos. De ambitieuze lokale overheid wil dit omtoveren tot hét dominerende wijngebied van China. Niet alleen voor de binnenlandse markt, maar ook exporteren. Watch out Bordeaux…

ChangyU wijnen

De Cabernet d’Est rode wijn van Changyu uit Ningxia is gemaakt van een lokaal druifje genaamd Cabernet Gernischt. Een kruising van Cabernets en een typo van een Chinees die van Gemischt per ongeluk Gernischt maakte? Uit onderzoek blijkt dat Cabernet Gernischt qua DNA eigenlijk Carmenère is, de oude Bordeaux druif die nu in Chili furore maakt. Een van de eigenschappen van Carmenère is de vaak ‘groene’ smaak van bijvoorbeeld groene paprika. Dit druifje komt laat op gang en is daarom niet altijd even rijp als er geoogst moet worden. In Ningxia is dit vooral een probleem vanwege het ‘leafroll’ virus dat de bladeren aantast en het rijpingsproces vertraagt.

Daarom wordt de Cabernet Gernischt van Changyu  gemixt met Merlot en Cabernet Sauvignon, ook voor meer zachtheid en structuur. Resultaat is een mooi fris wijntje, niet te zwaar dat gewoon lekker doordrinkt.

ChangyU’s witte wijn is een blend, gemaakt van bekende wereldreizigers Chardonnay en Riesling. Fris en fruitig, exotisch fruit in je mond. Smaakt altijd als de zon schijnt.

Proberen!

Kom op, zet dit een keer op tafel en geheid dat de discussie losbarst. East meets West. Exploreer die Yin kant met een glaasje van dit en ontmoet je Yan kant bij het wakker worden. Of andersom. Je pioniersdrang om eens een keer wat anders te proeven zal zeker niet teleurgesteld worden. Tijdelijk per 3 flessen te bestellen als je bang bent met volle flessen te blijven zitten. Of een mixdoos van 3 rood & 3 wit voor een zacht prijsje.

Klik op de link voor meer info en om te bestellen:

Cabernet d'est

Chardonnay Riesling

Proefdoos China rood & wit

Per vinum cantus!

Luc Giezenaar


Terug