Google+
Achtergrond


Brad Pitt en Angelina Jolie zijn net als Midas, alles wat ze doen wordt een succes lijkt het wel. Oscarwinnende films, officieel meest sexy man en vrouw ter wereld, maar liefst zes kinderen en nu ook niet onverdienstelijk in de wijn bezig.

Een paar jaar geleden hoestte het koppel een slordige 60 miljoen dollar op om eigenaar te worden van Chateau Miraval. Dit optrekje, omringd door 400 hectare landerijen in Brignoles in de buurt van Aix-en-Provence, heeft ook een wijngaard van 50 hectare groot. De vorige eigenaar, een Franse jazz pianist, maakte al een rosé wijn onder de naam Pink Floyd. Roger Waters en de rest hebben daadwerkelijk delen van The Wall opgenomen in de studio, die ook deel van het kasteel uitmaakt. Een stem kun je niet kopen, dus Pitt & Jolie besloten de wijntraditie voort te zetten en hun Chateau Miraval rosé werd al snel tot Brangelina gedoopt door het publiek. De voorzichtig ingeschatte eerste vintage van 6000 flessen vorig jaar was binnen een paar uur uitverkocht. Niet verkeerd als je bedenkt dat een fles rond de 20 euro moet opbrengen. Dit jaar dus vooraf intekenen vereist en zelfs dan is het afwachten of je een flesje mag kopen. Maar gekte of niet, vorig jaar viel de wijn vet in de prijzen en zelfs Robert Parker gaf 90 punten aan deze Provence rosé met typische zalmkleur in een prachtige fles.

Voordat je denkt, dat kan ik ook en de auto de Autoroute du Soleil afjakkert, Pitt & Jolie maken de wijn samen met de familie Perrin, van het beroemde Chateau Beaucastel bij Chateauneuf-du-Pape. Magiërs in de Rhône-streek met hun witte en rode topwijnen, wilden de Perrins namelijk ook graag in de naburige Provence wijn maken. En daarbij blijft het niet bij alleen rosé, ze hebben grote plannen om met Pitt & Jolie ook een rode Provence wijn te maken, in de stijl van de Italiaanse Supertuscans zoals Sassicaia en Ornellaia. Toch een leuk appeltje voor de dorst als de filmcarrière definitief voorbij is.


Brad Pitt en Angelina Jolie zijn niet de enige beroemdheden die ‘in de wijn zitten’. Wie kent niet de legendarische quote “I love the smell of napalm in the morning?” Apocalypse Now regisseur Francis Ford Coppola maakte al wijn  in zijn wijngoed in Californië voordat hij films regisseerde. De bebaarde Italo-Amerikaan wordt dit jaar 75 en zijn imperium omvat naast veel wijn ook voedsel en super-de-luxe vakantieoptrekjes in het Caribisch gebied. De Godfather van het goede leven.

Ex-Police zanger Sting doet het ook niet slecht met zijn Tenuta di Palagio wijnen in de Toscane. Zijn Supertuscan Sister Moon is telkens in mum van tijd uitverkocht. En dat voor net geen 40 euris per fles. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Antonio Banderas in Spanje, Sam Neill in Nieuw-Zeeland, Gerard Depardieu over de hele wereld. Zelfs Madonna maakt samen met haar vader wijn op hun Ciccone wijngoed in het Amerikaanse Michigan. Meer bekend in de pornowereld? Superster Savanna Samson strikte niemand minder dan de koning van Montalcino, Brunello-expert Roberto Cipresso voor haar wijnen. Parker vond de wijn lekker en ja, de etiketten zijn verfrissend anders. 

Maar het is niet alles goud wat blinkt. Superster of niet, de wijn moet wel te drinken zijn. Klik hier voor een blinde test van sterrenwijnen door een top sommelier met verrassende resultaten.

Per vinum cantus!

Luc Giezenaar


Terug